Roman MamaMorfoza

Roman Mamamorfoza

Knjiga govori o psihološki in fizični preobrazbi protagonistke Sare, ki se v zadnjih mesecih nosečnosti sooča s krizo identitete. Rdeča nit romana je bipolarnost značaja sodobne ženske, ki je že dolgo tako značilna za Slovenke. Govori o razkolu med osebnim, kreativnim udejstvovanjem v družbi in vlogo stebra družine, materinstvom. Roman je napisan iskreno in hkrati lahkotno, namenjen pa je ženskam, ki še iščejo svojo življenjsko smer.

Spremno besedo romana je napisal mag. Stanko Pušenjak, dr. med., priznani specialist ginekologije in porodničar.

Roman Mamamorphosis


 Delček spremne besede:

Knjigo, ..., priporočam vsakomur, ki na življenje ne gleda preveč resno, predvsem pa bodočim materam in ženam, tistim, ki jih ta vloga še straši, konec koncev pa tudi moškim, saj je pomembno, da tudi ti razumejo svojo princesko, ko se ta v zadnjih tednih pred porodom spremeni in »zabubi v svoj svet« ter se začne pripravljati na dan D, ko bo postala mama in rodila njihovega prestolonaslednika ali prestolonaslednico.

 

mag. Stanko Pušenjak, dr. med.

V zadnjem poglavju knjige boste našli tudi komentarje Stanka Pušenjaka na nekatere izmed najpogostejših mitov in vraž o nosečnicah in njihovih trebuhih.

Vprašanje iz Pušenjakovega poglavja:

23/ Kako pogosto ženske kričijo med porodom? 

Redko, je pa kričanje nalezljivo. Ko ena začne, zavore običajno popustijo še nekaj ženskam po sosednjih porodnih sobah, čeprav je danes mnogo bolje kot nekoč poskrbljeno tako za varnost kot za protibolečinsko terapijo.

 

Žirija v nacionalnem natečaju za najboljšo kratko zgodbo

Žirija v nacionalnem natečaju za najboljšo kratko zgodbo.

Predstavitev knjige Mamamorfoza v Mladinski knjigi v Mariboru

Predstavitev knjige Mamamorfoza v Mladinski knjigi v Mariboru.

Interview for Med.Over.Net

Intervju na Med.Over.Net.

Članek v Niki, prilogi časnika Dnevnik

Članek v Niki, prilogi časnika Dnevnik.

Roman MamaMorfoza na Slovenskem knjižnem sejmu

Roman MamaMorfoza na Slovenskem knjižnem sejmu.

Članek v Diners Exclusive Magazine

Članek v Diners Club Exclusive Magazine

Članek v reviji Moj Malcek

Članek v reviji Moj Malcek.

Predstavitev knjige v knjigarni Mladinske knjige v Novem mestu

Predstavitev knjige v knjigarni Mladinske knjige v Novem mestu.

Članek v Novi

Članek v Novi.

Zdenka Melanšek, pomočnica urednice Nike, priloge Dnevnika
Zdenka Melanšek, pomočnica urednice Nike, priloge Dnevnika

"Mamamorfoza izvabi smeh in solze. Malo pred vrhuncem sproži hlastajoče listanje in na zadnjih straneh nežno potolaži. Hvala avtorici za edinstven vpogled v dogajanje okoli dneva D, ki daje ženskam vedeti, da niso obtičale same s svojimi demoni. Knjiga obračuna tudi z obremenjujočimi miti o „žarečih“ nosečnicah in pove brez oklevanja: mamamorfoza ni ne rožnata ne črna, a njen konec je srečen, če smo le prizanesljive do sebe. Prebrano na dušek!"

Lučka Remec, zaposlena mamica
Lučka Remec, politologinja in mama

"Mamamorfoza je čudovita knjiga, ki se vas bo resnično dotaknila. Sama sem ob njenem branju doživljala celo vrsto občutkov, od smeha do solz (npr. Sarini komentarji o "orgazmičnem porodu"), do tesnobnih občutkov, ki jih po mojem občuti vsaka novopečena mamica v prvih dneh po rojstvu njenega malega bitjeca. Pušenjakovi komentarji dajejo knjigi piko na i saj s tem dobi bral-ka/ec odgovore na vsa vprašanja, ki se ji/mu porodijo med branjem knjige, morda celo kakšnega na katerega niti pomisli ne. Ko sem prebrala zadnje besede sem zaprla knjigo in z nasmehom obsedela - Življenje je lepo :)"

Revija Moj malček, kotiček Za starše, vzgojitelje in učitelje. Številka 1, januar 2013
Revija Moj malček

"Mamamorfoza je dnevniški roman, klepetava, navihana, bistra, jezična, samoironična in tudi kritična pripoved o metamorfozi mlade ženske v mlado mater. Glavna junakinja je samozavestna in uspešna mlada ženska, ki ima rada partnerja, svoje delo in svoj krog prijateljev. Potem zanosi, mi pa se ji pridružimo v zadnjih tednih nosečnosti, na porodu in v prvem poporodnem obdobju do ponovne vrnitve na delo. O svojih razmišljanjih, o odnosu drugih do nosečnice, o partnerju, prijateljicah in zdravstvenem osebju pripoveduje tako živo, odkrito in doživeto, da si ne moreš kaj, da ne bi ob branju kimal, češ, ja, natanko tako je bilo tudi pri meni! Za avtorico, Živo Sorn, je knjiga prvenec, toda o njej bomo zagotovo še slišali. Knjigo bogatijo komentarji mag. Stanka Pušenjaka, dr. med. spec. gin. in por., zdravnika, ki ga Slovenke cenimo, ker zna preplesti strokovno delo z resnično naklonjenostjo do žensk in otrok, ki jim pomaga ob začetku življenja. Založba Didakta."

Miha Remec, slovenski pisatelj in pesnik
Miha Remec, slovenski pisatelj in pesnik (www.miha.remec.si)

Čar blagoslovljenega stanja

"V otroštvu sem večkrat slišal, kako odrasli govorijo o tej ali oni ženski, ki je v blagoslovljenem stanju. Sčasoma sem ugotovil, da gre za nosečnice. Poimenovanje njihovega stanja pa mi je za vselej zaznamovalo žensko nosečnost kot nekaj mističnega in skrivnostnega. Na to sem se spomnil, ko sem vzel v roke roman Žive Šorn Mamamorfoza ali Sarina popolna preobrazba, saj sem opazil, da se je pisateljica v prvoosebni pisavi in iskreno odprtostjo lotila razkrivanja čarnosti blagoslovljenega stanja. Pred bralci se razgrinja Sara, ženska, ki v predporodnem časom začuti, da se je srečala z božjim delcem, ki ga sodobna znanost mrzlično išče, da ni več sama v sebi, ampak v dvojini. Spreminja se v mater z radostjo, presenečenostjo in celo prestrašenostjo. Vrti se v krogu prijateljic, ki so tudi v mamamorfozi ali pa so jo že doživele; moški lebdijo nekje zunaj kroga, ker jim stvari niso blizu. Zgodba poteka lahkotno, prepletajo jo vsakdanji ženski klepeti in prebliski hudomušnosti, v dogajanje se vpletajo priprave na veliki dogodek, nabavljati je treba opremo za dojenčka, narediti porodni načrt…

Toda iz te vsakdanjosti se vedno znova odpira Sarina notranjost, ki je vsa vpeta v blagoslovljeni cilj in to so trenutki, ki po svoje globoko presunejo bralca, saj so resnično odmev porajajočega se materinstva, zapisanega v ženskih genih, skupaj s temeljnim genom samoohranitve človeške vrste. Pisateljica naposled povede bralca v posvečeno porodniško sobo, kjer nosečnice rojevajo tako rekoč po tekočem traku. Opisuje porodne muke in občutke, ki so včasih na robu nemočnosti in tragikomičnosti. Tako se ji dogodi denimo prav to, česar v porodnem načrtu sploh ni predvidevala: zadnje trenutke prihoda novega človeškega bitja v ta svet, študijsko opazuje skupina študentov medicine …

Iskreno povedano me je kot moškega bralca prevzela nekakšna nelagodnost, da mi Sara razgalja svojo žensko skrivnost. A že na naslednjih straneh me je resnično globoko ganil opis, kako se iz skupine študentk, ki odhajajo iz porodniške sobe, skrivaj loči edini študent in se Sari nerodno zahvali, da mu je dovolila vpogled v čudež rojstva. Čutil sem potrebo, da bi se tudi kot bralec pridružil njegovi zahvali. Pozneje, ko se novorojenček še ne zna dojiti in neutrudno joče in so strežnice nepopustljive – otrok se pač mora to naučiti – reši Saro iz popolnega obupa nočni strežnik s prepovedano stekleničko umetnega mleka. Moški nenadoma ne lebdimo več zunaj kroga. Mamamorfoza zanesljivo ne bo pritegnila samo žensk v blagoslovljenem stanju, (v besedilu je za njih neprisiljeno vnesen dostop do poučnih strokovnih komentarjev ginekologa in porodničarja Stanka Pušenjaka) ampak tudi ostalo bralstvo. V njej so globoko intimne izpovedi, ki dajejo besedilu umetniško moč, krasi pa ga tudi izpiljen, berljiv in tekoč slog. Vsekakor ta roman prvenec naznanja zanimivo literarno ustvarjalko."